Referat: Deadlands rollespil 24. maj 2007

5. Januar 1876, Oakland Ranch, Jackson County (AR)

Familien er samlet for første gang i flere år. Det er ikke et gensyn præget af glæde – specielt Nathaniel og Clarence er i dårligt humør, og Mortimer forstår at træde rundt i spinatbedet med en række uheldig kommentarer.
Gregory og Kimberly virker dog til at være i bedre humør end de andre – måske fordi de bare er glade for at være kommet hjem fra Krigen (lemlæstede ja, men i live).

Familiens overhovede – Harald Oakland – fortæller, at det er hårde tider for kvægopdrættere i almindelig og familien i særdeleshed. Det er svært at tjene penge nok til at holde slægtsgården i gang, når de fleste indbyggere på egnen knap nok har råd til dagen og vejen – og slet ikke til at betale for Oakland familiens kvæg.

I et forsøg på at komme videre, har han et ønske om, at de unge familiemedlemmer trodser det dårlige vintervejr, og bringer 50 hoveder kvæg til salg til markedet i enten New Orleans, Memphis eller St. Louis.

Efter lidt snak rundt om bordet, bliver det besluttet at vælge St. Louis – godt nok er det den længste vej at tage, men det er også der, der er mulighed for at få den bedste pris for kvæget – måske $75-100 pr. hoved.

Samtidig forklarer Harald, at de unge skal forsøge at skaffe følgende med hjem:

En eller flere af de moderne automatiskekædesavklinge-maskiner, der vil gøre det nemmere at fælde træer til inddragelse af nye marker – samt måske udvide gårdens indtægter lidt med noget skovbrug.

En dampdreven pumpemaskine, der skal bruges til at dræne nogle sumpede enge, så kvæget kan få bedre græsgange.

Kvægvaccine – der er udbrudt en kvægpest af en art oppe i Indiana (nord for fronten) og rygterne siger, at den er begyndt at sprede sig sydover til Kentucky, Missouri og Arkansas. Hvis den kommer til egnen, vil den ruinerer familien, hvis kvæget dør. Måske smuglerne oppe i St. Louis kan skaffe noget af den vaccine, som bliver brugt til at bekæmpe kvægpest med i nordstaterne?

Får de mulighed for det, skal de også købe ind af de forsyninger, som det er svært – eller bare meget dyrt – at købe i Sydstaterne: specielt salt, kaffe og medicin.

Endelig er der en hemmelig – og lidt ulovlig – opgave: Der er behov for at etablerer en milits på egnen, og Harald kunne godt tænke sig, at den blev ledet af Gregory (der jo har erfaring med den slags). Til at udruste militsen skal de unge familiemedlemmer prøve at skaffe våben, ammunition og støvler til 50-60 mand.

For at hjælpe til betalingen får de unge en æske med tilgodebeviser, der er uddelt af Uniones besættelsestropper i den tidlige borgerkrig. Det er ulovligt at bruge den slags som betalingsmiddel i sydstaterne, men de har en nominel værdi på ca. $1.000, og måske en af smuglerne kan være interesseret i at købe dem?

Skulle alting ellers fejler, får de også et arvesmykke med – en halskæde med guld, sølv og små diamanter, der har tilhørt Haralds afdøde kone Catherine (og egentlig skulle være Kimberlys bryllupsgave). Den vil i New Orleans nok kunne sælges for $500, men det er uklart, hvad den er værd i St. Louis.

6.-8. Januar 1876, Clay County (AR)

De unge driver kvæget af sted mod St. Louis, og har ikke det store besvær selvom det regner kraftigt, vejene er mudret og tordenskrald af og til skræmme kvæget.r

Den 8. krydser de broen over Black River ved Dugger, hvor lokale militsfolk afkræver dem en bro-told på $15.

Ved aftenstid d. 8. gør de holdt ud for en lille samling hytter en times ridt nord for Moark. Hytterne er hjemsted for en gruppe frigivne slaver, der vogter godt på deres grise af frygt for banditter, Jayhawkers og Klan-folk. De unge slår sig ned på en eng, hvor kvæget kan gå.

Ved nattetid angriber et dusin KKK folk hytterne, og snart står grissestalden i flammer, og vagtposterne er skudt ned. De unge griber ikke ind i første omgang ”det er ikke vores sag at blande os”, som flere af dem siger. Eksplosionerne for terpentin-bomber får kvæget til at bisse, og snart er Gregory på et halsbrækkende ridt igennem skoven, for at holde svæget samlet. Da et par kutteklædte ryttere skyder en mor og hendes to børn ned lige uden for landsbyen, får Clarence nok. Han griber sine skydere og blander sig.

Da krudtrøgen lægger sig, har Clarence sammen med Mortimer og Nathaniel fået skudt samtlige KKK folkene. I stanken fra petroleumsbomber og brændte grise, er der ingen, der ligger mærke til at Nathaniel lugter svagt af svovl og at han har nedlagt flere modstandere med ed de andre, trods han knap nok har affyret sin revolver.

Tre klan-folk er sårede, men efter at have tæsket dem ene af dem – og fået en guldtand ud af det – lader Mortimer dem humpe bort. Nathaniel er ikke helt enig, og stikker en ladt seksløber i hånden på en ung knægt fra landsbyen – der straks tager hævn og skyder de tre sårede ned.

Da Gregory kommer tilbage, er stilheden trykkende. Otte uskyldige sorte er omkommet, og ikke alle har helt ren samvittighed over, at de ikke greb ind før. På den anden side, er de fleste lettede over, at skudvekslingen forløb overraskende godt uden nogen fra familien blev såret.

9. Januar 1876, Clay County (AR)
De unge salder hestene og krydser grænsen til Missouri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *