Mig og mine Skavens

Jeg begyndte at spille Warhammer Fantasy Battle omkring 1991 – og da jeg skulle vælge hær, var jeg ikke I tvivl om at det skulle være Skavens. Figurerne så godt ud, hæren havde en lækker stemning/historie – og så var der ikke andre i klubben der spillede Skavens.

Det var kærlighed ved første blik – og i dag ligger alle figurerne pakket ned i kasser, hvor de mest samler støv. Og hvorfor så det?

Dårlige regler 

Først og fremmest er årsagen jo nok, at ikke spiller så meget WFB mere. Jeg syntes absolut ikke at WFB, er et godt spil. Ja, det kan (med den rette modstander) være underholdende og sjovt at spille. Men reglerne bryder jeg mig ikke om. Det skinner selvfølgelig igennem.

WFB er nemlig bedst, hvis begge spillere mødes om spillet på dets præmisser, og med et ønske om, frem for alt, at have et par sjove timer sammen. Og ikke hvis reglerne får lov til at fylde for meget. Men et er vel også sagens kerne for mange spil – uanset om det er HeroQuest, D&D Miniatures, WFB, HeroClix, Warmachine. Etc?

Skavens er for seje! 

Men skulle jeg spille WFB, så er Skaven-hæren fortsat en af de få hære som jeg gider spille. De har stadigvæk den fedeste Fluff, er cool og vinder mere på tricks en råstyrke (hm… ligesom Scorpions i det unævnlige CCG). At de så for lov til at samle støv, skyldes 20% at jeg syntes de er blevet lidt “flade” i den nyeste udgave – og 80% en kombination af at jeg er så pokkers kræsen mht. til regler og hvem jeg spiller med (ikke “mod” men “med”).

Sådan har jeg det nok mest, fordi jeg begyndte at spille Skavens dengang det var en sær og utilregnelig hær, der vandt ved at storme frem i nærkamp og overmande fjenden. Det syntes jeg var sjovt – fremfor at stå stille og skyde fjenden til slagger. Derfor er jeg I dag skuffet, da Skavens ikke længere er helt den samme hær – og at figurerne så også er blevet grimmere og grimmere, er jo bare en ekstra nitte. At Skaven hæren er kedeligere (i den forstand at deres opfindelser og krigsmaskiner er blevet mere forudsigelige og stabile) er altså afgørende for at jeg ikke rigtig gider dem mere.

Skal jeg nævne nogle eksempler, så kommer de her: Misfire tabellerne på Warpfire, Doomwheels og Doombell er alle markant mindre katastrofale. Førhen var Skaven Tech (og magi) noget med, at enten virkede det fænomenalt godt – eller også var det en katastrofe. Nu virker det ok det meste tiden, og går det galt, så er det hellere ikke være (som regel er det kun dem selv der dør). Poison Wind globes er et andet eksempel – før hen var de super seje men ramte dig selv lige så ofte som fjenden – nu er de sådan ok våben (selvom BS 3 sutter) og har en “kedelig” misfire.

For meget af det gode 

Men er der slet ikke noget godt ved dem? Skavens er stadig i overtal og det er en fin ting. Der er nogle seje nærkampstropper I hæren. Og det er nogle super lækre Charge fælder som man nemt kan sætte op med nogle Slaves. Og ved at downloade et par pdf filer fra GW’s hjemmeside, er det muligt at spille både med Doomwheel og Ikit Claw (der er alt for sej).

Problemet er dog, at de gode ting kun virker mod nogle fjende typer. Og deri ligger problemets kerne… for hvorfor spille en hær på en måde, der ikke virker mod alle typer af modstandere? Specielt når den kan spilles på en anden måde (skyde-helvede-hæren), der virker mod alle (eller i hvert fald markant flere) modstandere?

De nye mini-guns er nemlig en stor ændring – de er markant bedre en Warpfire Throwers, og derfor bliver de brugt mere (og dermed bliver hæren mere shooty). Det samme med Lightning Gun (den er så god, at det er dumt ikke at bruge den).

Oven i hatten er Warplightning Spell så sej – og driftsikker – at samtlige troldmænd fyrer løs til højre og venstre med “fireballs”.

Ratogres er ikke særligt seje mere (WS 3 og T4 er ikke imponerende), Stormvermins er røget ned på S3, og Assassins er vist mest til pynt. Så jo, mange units er knap nok værd at tage med (mere) – og derfor består turnerings hære ofte “kun” af almindelige skavens og måske nogle Plaguemonks.

Så alt i alt – hæren skal spilles anderledes. Og vupti, med et par ændringer, er den gamle nærkampshær blevet til en skydehær. Hvilket afspejles ved, at alle de Skaven hære der klarer sig godt til turneringer, alle bruge “skyd, skyd, skyd” opskriften igennem det meste af spillet.

Dårlig taber?

Og så lige et par personlige kommentarer, til dem der måske mener, at jeg bare er bitter, fordi jeg har tabt mere end jeg har vundet: Ikke alle slag jeg har spillet med Skavens hære i den nuværende edition har været traumatiske på grund af nederlag. Ting som firkantede regler og dybt ubehagelige modstandere har været rigeligt til at ødelægge oplevelsen…

Nu brokker jeg mig meget. Men min Skaven hær er ikke til salg. Aldrig. Jeg holder alt, alt for meget af de små gnavere til at lade mig skille fra dem – og jeg har alt for mange goder spil-minder med dem. Desuden skal jeg bruge dem sammen med mine Bretonians til at lære min datter at spille Warhammer, så snart hun er gammel nok!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *