Sherlock Holmes (****)

I weekenden var jeg i biografen med Louise for at se Sherlock Holmes.

Og lad mig begynde med at pive lidt over, at det er så sjældent vi kommer afsted, for nøj hvor er det bare bedre at se film i biffen end derhjemme.

 

Sherlock Holmes (****)

Filmen er absolut værd at se. Og alene de flotte skildringer og hele den visuelle fremstilling af London i slutningen af det 19 århundrede er efter min mening en biograftur værd.Plottet er klassisk Holmes – en række forbrydelser der ved første øjekast virker helt umulige at løse, og som også oser af at være begået med brug af trolddom. Selvfølgelig er Sherlock alt for sej til at gennemskue hvad der er snyd – og ikke mindst hvordan det hele er foregået. Og som altid i den slags fortællinger, er det først til sidst, at vi andre bliver briefet om hvad der i virkeligheden foregår.

Skuespillet er over middel – specielt Holmes bliver et til flegmatisk narkotika-vrag og Watson er en god makker. Hovedskurken Lord Blackwood er dog lidt rigeligt karikeret til min smag.

Så er der lige alt det der med action. Der er en del action i filmen – og selvom det ikke kan måle sig med deciderede action film, så er det utroligt meget mere, end der normalt optræder direkte i Sherlock Holmes’ bedrifter. Men det virker ikke urimeligt påklisteret – og der er jo også utallige henvisninger til Sherlocks evner til at slå på tæven og bruge våben i Conan Doyles’ bøger.

Alt i alt var det en god film. Men ikke fremragende – og det som trækker ned er det lettere søgte plot med en loge, som i hemmelighed styrer det britiske imperie (hvilket jo ellers plejer at være en rolle som Diogenes Club påtager sig) og hvor der bliver smurt tykt på med frimurer-ritualer og noget som minder om sort magi. Det trækker dog utroligt meget op, at der rent faktisk er tale om en ny sag for Holmes, og ikke bare endnu en genindspilning af en gammel sag (og alle de forskellige plot-tråde er vævet ganske fint ind i det spind som Connan Doyle skabte).

Og inden jeg runder af, vil jeg bare glæde mig over, at filmen så afgjort spiller op til en 2’er. Det kan jo ikke passe, at Prof. Moriarty bare sådan lige bliver introduceret, uden at komme rigtigt på banen.

Filmen får fire ud af fem bowler-hatte.

PS : Og nu er jeg bare SÅ klar til at spille noget Gaslight rollespil!

2 Responses to Sherlock Holmes (****)

 1. Elias Helfer says:

  Jeg må indrømme, at jeg græmmede mig, da jeg så traileren til filmen. Jeg syntes, det lignede et forsøg på at lave Sherlock til en victoriansk James Bond, med slå på tæven, vittige oneliners, eksplosioner og babes.

  Nok kan Sherlock slå på tæven – men det er et krydderi, ikke et omdrejningspunkt for historien. Sherlock er ofte mand for at finde en mere elegant løsning.
  Dertil kommer, at Sherlock Holmes, så vidt jeg kan se, ikke er nogen Don Juan. Så det, at han skulle gøres til charmør, virkede ikke tiltrækkende.

  Jeg har ikke set filmen, og det kunne da godt være, man skulle gøre sig ulejligheden. Men for mig er der kun en Sherlock Holmes: Jeremy Brett.

 2. thomas says:

  Jeg kan kun sige, at jeg også havde en del skepsis – men jeg synes nu også at filmen virker. Det er ikke den samme Sherlock Holmes som vi kender fra Jeremy Brett – men han er nu heller ikke så fjern fra det litterære oplæg, så det ødelægger filmen for mig. Og sig ikke, at Holmes ikke kan slå på tæven – det er der da flere eksempler på i bøgerne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *