Ulvevinter – rollespil for begyndere

Jeg har en særlig forkærlighed for danske udgivelser, der gerne vil gøre det nemt for nye rollespillere, at komme i gang med vores hobby. Og derfor rammer Bjarne Sinkjærs nye bog ”Ulvevinter” også et meget ømt punkt i mit hjerte. Men når noget, der i mine øjne er så vigtigt, ikke helt lever op til mine forventninger, bliver jeg også lidt ekstra skuffet.

I lørdag købte jeg mit eksemplar af Ulvevinter på Spilfestival 2010 – og fik det selvfølgelig også signeret af Bjarne Sinkjær. Og allerede på vej hjem i toget, var jeg i gang med at læse bogen. Og det er en bog, som jeg længe har glædet mig til at læse – forsiden ser ret prof ud, og hele ide-konceptet rummer så mange ting, jeg kun kan være tilhænger af.

  1. Først og fremmest vil Bjarne gerne lave et rollespil – på dansk – for begyndere. Og det er lykkedes.
  2. For det andet, har Bjarne valgt at det skulle være Fantasy (hvilket jo er klogt nok, da de fleste begynder der), baseret på vikingentiden (smart – for det er noget, som de fleste kan være med på – og det er meget nemt, at komme videre, hvis man vil vide mere). Også her er det lykkedes ok.
  3. For det tredje, vil Bjarne gøre det nemt for begynderne, at komme i gang med at spille – så bogen rummer lige tre korte scenarier, og der er flere til download på hjemmesiden (sammen med andet ekstramateriale). Så også her komme Bjarne i mål.

Alt i alt er det faktisk en ganske vellykket lille udgivelse.

Men jeg falder ikke totalt i svime – for der er også nogle steder, hvor jeg ikke synes, at Ulvevinter lever op til sit ansvar, når det nu er tanken, at bogen skal være en indgang til rollespil.

En lidt mere detaljeret gennemgang af bogen…

Første del (s 4-15) rummer reglerne. Og vi springer lige ud i det, uden svinkeærinder. Reglerne er nemme at gå til – hverken for komplicerede eller for simple. Fine til nybegyndere – selvom det stikker lidt ud, at det er sådan lidt på skift om man skal slå højt eller lavt på terningerne. Skal jeg være meget negativ, kunne det måske have været mere oplagt med et regelsystem alene baseret på d6 – men det er ikke noget større problem. Det er måske et problem, at troldmænd er så dårlige til at slås, som de nu er – men til settingen passer det måske meget godt, at den eneste skades-formular er en ”magisk pil”, der ikke giver sindssygt meget i skade.

Anden del (s 16-30) rummer en grundig gennemgang af en Fantasy setting (Tharos), hvor der undervejs er strøget et par ideer ud til scenarier. Det er sådan en slags vikinge-land – men jeg bliver ikke helt klar på om det er på størrelse med Jylland eller større? De fleste områder på det fine kort er beskrevet – og alligevel er der nogle områder, som ikke er beskrevet, så der er fin plads til at selv at bidrage med sine egne ideer. Det eneste jeg har imod det her afsnit er den forvirring, der er omkring brug af navne – det måtte gerne have været lidt mere ”oldnordisk”  omkring stednavn og personernes navne. Til gengæld er det en dejlig detalje, at der undervejs er små beskrivelser af helte og deres heltegerninger – så spillerne derigennem får vist, hvad det handler om, når de tager på eventyr (moralen er i hvert fald, at gør du noget godt, vil dit navn og din gerning blive husket).

Tredje del (s 31-42) rummer stats på knap 70 forskellige modstandere – lige fra mennesker til monstre. Også her er det nordiske præg udtalt – for der er ingen orker eller gobliner, men til gengæld riser, huldre, lindorme, skrællinger, nøkken, bækhest og nisser.

Fjerde del (s 43-51) rummer fem korte scenarier. De er lige til at gå til – måske en kende naive. Men jeg tror faktisk, at de passer ret fint til begyndere – og til alle scenarierne er der også et fint kort med.

Bogens sidste sider består af en karakter-ark, lister over formularer, udstyr og våben, et indeks og så et flot farvekort, som forestiller Thantos.

Men hvorfor er jeg ikke mere lykkelig?

Jeg havde glædet mig meget til at læse Ulvevinter, men endte med at være lidt skuffet. Jeg tror, at det er fordi, at de ting som er med i bogen generelt er så godt, at det bliver ekstremt tydeligt, at der også mangler nogle ting.

Mest af alt savner jeg to ting;

Flere tegninger. Jeg ved godt, at det vil gøre bogen mere omkostningsfuld at producere, samt øge sideantallet. Men når målgruppen er begyndere, bør der være flere tegninger, som kan lokke læserne indenfor i fantasiens verden. De eneste illustrationer i bogen er kortet over Thantos (som bliver brugt i brudstykker til god effekt i andet afsnit), et par tegninger af våben, og så de dungeon-kort som hører til scenarierne. Og det er for lidt – specielt på de mange sider med stats på monstre…

Lidt mere indføring i hvad rollespil er. Når målgruppen er begyndere, er det ikke så relevant, at der undervejs står at systemet ikke benytter ”klasser” for spilpersoner, som andre systemer. Det ville være meget mere relevant, at bruge en side eller to på at fortælle lidt mere om hvad rollespil er, samt få ”opdraget” nye spillere i nogle af rollespillets dyder – mest oplagt at få fortalt alle, at det er et fælles ansvar, at alle har det sjovt. Men måske også nogle andre ting, som hvad terninger er gode/dårlige til, samt måske sørge for at pege videre i ud i verden – fx kunne det være relevant nok at nævne et eller andet sted, at rollespil ikke behøver at være fantasy.

Derudover er det lidt problematisk, at bogen så ensidigt er henvendt til spillederen – for det ville da være smart, at også spillere kunne have glæde af at læse bogen. I stedet kan spillere med fordel kaste sig over ekstramaterialet på spillets hjemmeside – hvor der blandt andet er en håndbog med spillets regler og en kort beskrivelse af Thantos (uden de mange spilleder-hemmeligheder som er med i bogen).  Der er også flere scenarier til download , samt karakter-ark og kort over Thantos.

Samlet får bogen 4 ud af 5 guldstykker.

3 Responses to Ulvevinter – rollespil for begyndere

  1. Pingback: [anmeldelse] Rolle|spil nr. 2 « Stemmen fra ådalen

  2. Pingback: [anmeldelse] Ulvevinter « Stemmen fra ådalen

  3. Pingback: [Ulvevinter] Fimbulfrost – karakterer, trin 2 « Stemmen fra ådalen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *