Savage Christmas | Deluxe Explorers Edition

swexBag den første låge i julekalenderen er Savage Worlds Deluxe Explorers Edition (SWdEX). Det er selve grundbogen til Savage Worlds – så det virkede som et ret oplagt sted at begynde.

SWEX udkom første gang for mange år siden. Jeg husker at høre Shane Hensley fortælle om den på Gen Con (var det i 2008?), og det var dengang lidt af et marketing- stunt. Her var et komplet rollespil til under $10. Den daværende finans-ansvarlige i Pinnacle var ret sikker på, at det nok ikke var noget de gjorde igen. Men alle var enige om, at det var et fint træk, nu hvor der var kommet endnu en ny udgave af D&D (det må have været 4th ed), der krævede tre bøger a $20. Ok, man skulle så også købe en setting bog ved siden af, men det skulle man jo sådan set også til D&D – og igen ville du med de fleste setting bøger til Savage Worlds også få en spilbar kampagne (mens det så nok også ville kræve endnu en D&D bog).

Du får  et regelsystem, der kan håndtere det meste – bare du kan leve med, at det matcher en Hollywood Blockbuster. Action, Fantasy, SciFi eller Horror er muligt – og du kan ret nemt pille ved reglerne for Bennies (“heltepoint”), som kan betyde meget for spillets stemning. I Deluxe udgaven får du selvfølgelig regler for at lave en spilperson, regler for kamp og social interaktion, samt magi og tropper på slagmarken. Der er som sagt en lille monsterbog, men også et par spilklare små scenarier (til en aftens spil, vil jeg tro), input til hvordan du tilpasser reglerne til dit eget spil, og nogle ret fine Chase regler, der kan bruges til alt fra biljagt til luftdueller mellem flyvende helte. Der er også det lille “fortæl en historie om din spilperson” minispil, “Interludes”, regler for at håndtere skræk og gru, samt en masse andet.

Resten er vist bare historie, som man siger. SWEX udkom snart i 2, 3, 4… oplag. Og er siden blevet opdateret til at inkludere indholdet i det som engang kun var Hardcover bogen Deluxe edition. Og prisen er stadigvæk $9.99.

Historien om Savage Worlds

Den korte version er, at Savage Worlds blev født af reglerne til figurspillet Railwars, der var en light udgave af de oprindelige Deadlands Classic regler. Det skulle være hurtigt, hektisk og sjovt. Med andre ord “nemt”. Shane fik ideen, tryllede noget sammen til et spil med nogle venner – og siden blev det mere og mere formaliseret, indtil det var et spilklart spil. Og det er et system, der er ret nemt at gå til – og utroligt nemt at være spilleder i, for det kræver ikke særlig lang tid at forberede “regler” til et spil (jeg kan bakse stats til bipersoner og monstre sammen på ingen tid, og de fylder ikke særligt meget).

De nemme regler er tiltalende for mig, da jeg ikke længere kan hellige mig utallige timer til min hobby, men også er nødsaget til at forholde mig til en virkelighed med familie og arbejde.

Det er også ganske tiltalende, at reglerne hele tiden bliver justeret lidt. Der er sket en del med Melee Damage (fra Str+2 til Str+d6), reglerne for hvordan du håndtere Shaken – og ikke mindst tilføjelsen af et formaliseret system til hjemmebryggede setting rules.

Er der aber med?

Da hele julekalenderens indhold er inspireret af Johs, er det kun rimeligt, at jeg forholder mig til det spørgsmål, som Johs aller-helst vil have svar på: “Er der aber med?”

Og nej, desværre er der ikke aber med i grundbogens lille “monster-bog”. Men en af de ting, som for mig gør Savage Worlds fantastisk er, at der ofte er tale om den samme regel for forskellige ting – det er bare indpakningen der er forskellige. Det omtales i bogen som “Trappings”; eksempelvis er der en Blast Spell, der med Fire Trapping jo bliver til en Fireball, men i princippet lige så vel kan bruges til at lave en “Holy Handgrenade”, eller “Withering Swarm of Black Tentacles”. For at komme tilbage til det med aberne, så vil jeg argumentere for, at jeg sagtens kunne bruge reglerne for enten Orcs eller Ogres, til at have retvisende stats for en gruppe Hvide Dræber Gorillaer i et gammelt tempel dybt i Congos jungle.

Fanboy Lir

savageDet er ikke helt tilfældigt, at min hardcover bog lå øverst i hylden. Jeg fik den får et par år siden af Shane med en lille hilsen i. Og har du en af de nyere udgaver af bogen i softcover, kan du nok også finde mit navn på credits listen.

Vil du vide mere?

Jeg har tidligere skrevet en del om Savage Worlds, og hvorfor jeg langt hen ad vejen har det som mit “go-to” system, når jeg skal spille rollespil. Det kan du fx læse mere om i artiklen “Savage Worlds, xp og kampagner“.

One Response to Savage Christmas | Deluxe Explorers Edition

  1. Johs says:

    Jeg er personligt utrolig glad for min Explorer’s Edition på trods af mangel på aber.
    Især fordi den udgave af grundbogen er i et dejligt a5.

    Jeg glæder mig så meget til resten af den her julekalender :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *