Savage Christmas | Fantasy Companion

swfantasycompDet bliver nemt at skrive om Fantasy Companion, for der er ikke så meget forskelligt i den. Men det som der er, er der meget af.

Det er klart den af alle mine Companion bøger til Savage Worlds som jeg har brugt mest. Og ikke kun fordi jeg har spillet meget fantasy-rollespil, men fordi der er nogle gode ting i den.

Det bedste i bogen er de sidste ca. 50 sider. Og det er fordi jeg hele tiden bruger dem, at ryggen er lidt slidt (men ikke så slidt, at siderne falder ud eller noget – ret imponerende når jeg tænker på, hvor ofte jeg har slået op i bogen). Det er selvfølgelig Bestiary siderne jeg taler om.

Der er mange monstre – og fordi stat-blocks er ret korte og mange regler går igen (fx Traits som Undead, Demonic, etc) kan der stå meget på lidt plads. Mellem alle væsner og skabniger er der også helt almindelige modstandere som Knight, City Guard og  Thief. Det er så dejlig nemt, at kunne tage bogen frem og finde relevante stats (ikke fordi det tager lang tid at gøre selv – jeg tryller det normalt frem på under 5 minutter, hvis det ikke skal være noget helt særligt). Det understøtter samtidig en af de ting, som jeg er så glad for ved Savage Worlds. En modstander har de samme stats uanset om spillerne er Novice eller Heroic Rank. Der skal ikke skalere op og ned på modstanderne for at lave en “Level Appropriate Encounter” med rette “Challenge Rating. Du skal bare slå op i bogen, og bruge de stats du nu finder for en Hippogrif. Er det en særlig farlig Hippogrif med et sejt navn, skal den være et Wild Card. Har du virkelig lyst til at gøre noget ekstra ud af det, kan du eventuelt justere lidt på en Trait eller to, eller måske give den en ekstra Edge.

Nice or Need to Have?

Alene på grund af Bestiary siderne, mener jeg, at Fantasy Companion er et godt køb. Også selvom der ikke er aber med. Det er ikke nødvendigt for at spille Fantasy rollespil med Savage Worlds, og mange setting bøger som fx Hellfrost giver på mange måder det samme. Men Companion er rigtig god, hvis du brygger på din egen setting – og i det hele taget er lige så glad for et nemt Bestiary som jeg. Anvendelses-værdien for de fleste Savage Worlds spillere må være d10 (altså pænt over middel).

De resterende 100 sider

Resten af bogen er delt i 4 afsnit:

  • De første ca. 25 sider rummer lidt af hvert: simple regler for at lave egne racer (de er også med SWdEX), noget nyt udstyr og lidt nye Edges (blandt andet et par Racial Edges der kun kan tages af fx dværge eller elvere). Samt regler for Siege Warfare, som bygger videre på de regler der er for Mass Battle i grundbogen.
  • ca. 20 sider med Arcana; lidt om guder og Powers, Trappings til Powers og så selvfølgelig en masse nye Powers.
  • Det andet store afsnit i bogen – ca. 50 sider – er et jeg næsten aldrig har brugt til noget. Det handler om magise ting og sager. Ikke mindst regler for at sammensætte en skat (rulle på tabeller), skabe nye magiske dimser (rulle på tabeller) og til sidst nogle eksempler på magiske dimser. Den slags syntes jeg er ret kedeligt. Jeg er dog meget enig i den grundtanke, at der ikke er magisk udstyr på “bare” giver +1 eller tilsvarende til eksisterende evner. Det er kedeligt, og giver også et fjollet element, hvor udstyret bliver en del af spilpersonen. I stedet skal magiske dimser give adgang til nye evner/muligheder, så de supplerer heltenes muligheder.

2 Responses to Savage Christmas | Fantasy Companion

  1. johs says:

    Jeg er også rigtig glad for min og får helt lyst til at spille fantasy SW (hvilket jeg aldrig har gjort).

  2. Thomas says:

    Johs, du skal jo skrive Beasts and Barbarians på juleønskelisten – og så er du jo helt klar til at spille Fantasy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *