Savage Christmas | Low Life

low-lifeLowlife er klart en af de mærkeligste rollespilsbøger jeg har. Der er tale om et humoristisk rollespil, hvor spilpersonerne er muterede livsformer – et lille skridt over amøber – der lever i en postapokalyptisk sump af affald.

Vi er med andre ord ret tæt på et andet fantastisk rollespil, med en ret tilsvarende præmis og humor, nemlig HoL (Human Occupied Landfill).

Jeg må indrømme, at jeg aldrig har spillet Lowlife. Men jeg læser gerne i bogen, der hele tiden afsløre nye underholdende sider. Og jeg håber lidt, at jeg en dag rammer den rette kombination af en spillergruppe, der har tid, lyst og lejlighed til at spille lidt Lowlife.

Setting er vores egen jord i en fjern fremtid, hvor talrige apokalyptiske ulykker har hærget (vi taler om alt fra atomkrig til invadrende rumvæsner og samtlige naturkatastrofer som du eller Hollywood kan forstille sig). Stedet hedder nu Mutha Oith og her lever forskellige væsner, der har en fjern erindring om nogle legendariske væsner de kalder Hoomans.

Du kan spille forskellige racer i Lowlife – og jeg laver en systematisk gennemgang fordi det også giver et fint indblik i hvad Lowllife er for en størrelse.

 • Bodul (Beeing ogm Dubious Lineage) de mest uformelige og sære mutantvæsner du kan forstille dig. Og sikkert også en del, som du ikke lige havde forstillet dig.
 • Cremefillian er resultated af idustrifremstillet kage som gennem radiaktivitet og mutaion er blevet levende.
 • Croach er karkelakkernes højtudviklede efterkommere.
 • Horc er efterkommerne af de barbariske indbyggere i Middle Oith der kom til verden gennem en dimensions-portal.
 • Oofo’erne stammer fra de rumvæsner der kom til jorden som turister eller erobrere.
 • Pile er animeret slim og snask.
 • Smelf’erne er kendetegnet ved deres store næser om kommer også fra Middle Oith.
 • Tizn’t var engang de dyr som levede på Mutha Oith, men nu er noget andet. De er “Tizn’t this, tisn’t that”.
 • Werm er udviklede orme der kommer i forskellige varianter.

floom-beggarDer er forskellige nye Edges – og jeg har mange favoritter blandt dem. De bedste af de bedste er:
“Evil Twin” der giver din spilperson et ekstra liv (hvis spilpersonen dør, bliver den erstattet af sin onde tvilling fra en anden dimension – så de kan spille videre med din spilperson, nu bare med et lille sort overskæg og meget mere ond).
“Pimp Slap” en combat edge som giver de usle af usleste spilpersone +1 damage når de ubevæbnet slår på kvinder og børn.

Der er også Arcane Powers, men du skal vælge hvor dine kræfter kommer, fx er der Boorglezarianism, Hoomanitarianism, Jeezle Freakism, Jemima’s Witnessism og Stanism.
Du kan også være Contaminator, og dermed dygtig til at vække skrald og slim til live.

Spillere kan også kaste sig over “Wacky Wongo’s Wonderous Weapon Workshop” hvor der er regler for at designe dit helt eget våben (så slipper du også for at skulle bruge så lang tid på at vælge fra en kedelig udstyrsliste).

Hvad er der til spillederen?

Der er flere side med beskrivelse af Mutha Oith og steder du kan besøge – og der også nogle sider med monstre (pas på Cute Little Duckies!).

Der er også en snes scenarier, der er bundet sammen til en fin lille kampagne – samt en Adventure Generator. Scenarierne er faktisk en meget positive overraskelse. Flere Savage Worlds Plot Point kampagner virker som en lang streng af kampscener (heldigvis ikke dem alle). I Low Life er der scenarier som rummer plads til at udtænke sneddige planer, forhandle med modstandere og anden interaktion med settingen.

Immersion by Art

floom-auricrap-works
Bogens illustrationer er i særklasse. De er tegnet af bogens forfatter, Andy Hoop, der burde have sit eget kort i Troels’ julekalender, hvor han giver stats til amerikanske spildesignere. Tegningerne vidreformidler i den grad bogens stemning, og giver mig gode og glade minder om nogle af de illustrationer som kendetegnede Warhammer Fantasy Roleplay i 90erne.

Der er utrolig mange illustrationer, og de har en høj kvalitet. Omfanget er så massivt, at der vist ikke er mere end 10-20 sider, der ikke har en illustration – gid alle rollespilsbøger havde samme omfang og kvalitet i deres illustrationer.

Kig endelig forbi Andy Hoops side med udvalgte illustrationer: link

Inspiration til og fra Lowlife

Jeg har en svaghed for humor-rollespil, hvor humoren er lige så sort som en kop kaffe i en sort kælder. Der er oplagte ligheder med HoL (overlevelse på den planet der er udset til galaksens skraldespand), men også med GURPS settingen Goblins (sære muterede og gin-berusede underklasse-væsner i 1800-tallets London) og de bindegale Pathfinder Goblins scenarier udgivet til Free RPG Day (se fx We be Goblins hvor jagten går gennem sumpen efter et skib fyldt med fyrværkeri).

Er der aber med?

Nej. Desværre ikke. Men derudover er det en bog pakket med awesomeness!

3 Responses to Savage Christmas | Low Life

 1. Kristian says:

  Ok. Jeg tjekkede priser, for det ser da for vildt ud. Og du har ikke engang nævnt, at systemet har sine egne minis! (http://www.ebay.co.uk/itm/Savage-Worlds-RPG-Low-Life-Miniatures-Umber-Cuke-S2P-MOC40017-/122018778032?hash=item1c68e2cbb0:g:Wo0AAOSwOVpXZEAJ)

  Og den der pimp-slap edge, den er ret sjov.

 2. Thomas says:

  Det med figurerne, var jeg slet ikke klar over. Nu skal jeg modstå fristelsen at købe en håndfuld af dem.

 3. Kristian says:

  Det kan jeg godt forstå – de ser virkelig sjovt-syrede ud. #købkøbkøb #malmalmal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *