Savage Christmas | Rippers

rippersSå er det i julekalenderen tid til at kigge nærmere på Gaslight Horror Action rollespillet Rippers.

Settingen bygger på historien om en Doktor Jack, der finder ud af, at man kan operere dele af monstre ind i mennesker, og dermed forbedre menneskerne. Den teknik kaldes at “Rippe” folk – og Dr Jack slår sig sammen med van Helsing for at oprette hemmelige loger af folk, der bliver gjort bedre gennem operationerne, og typisk arbejder som monster-jægere. Den slags helte kaldes “Rippers”.

Desværre er det ikke helt så nemt, at bekæmpe monstre med monstrene egnes kræfter. Man risikere at blive sindssyg – og det sker også for Dr Jack, der går amok i London og begynder at dræbe uskyldige prostituerede. Og snart er Dr Jack en skurk, som slår sig sammen med en kabale af uhyrer der tæller Dracula, Victor Frankenstein, Mr Hyde og andre skumle typer.

Spilpersonerne er Rippers, der jager monstre og den onde kabale. Og hvis de gerne vil have super-kræfter, skal de passe på, at de ikke selv ender med at blive monstre.

Bogen indeholder:

Regler for Rippertech – både alle de fordele det kan give, og reglerne for Sanity og hvordan det kan gå galt. Der er også flere forskellige hemmelige loger, som spilpersonerne kan være en del af.

Jeg er ret glad for reglerne for at styre spilpersonernes egen loge – både hvilke ressourcer deres loge har, men også hvilke eventyr som der kan ske i downtime (det hele hænger sammen med en Adventure Generator der skaber situationer, som spillerne kan sende npc’ere ud for at ordne – og så er der regler for hvordan det går).

Den største del af bogen er dog brugt på en omfattende Plot Point kampagne, der leder spilpersonerne gennem store dele af verdene i jagten på Dr Jack og de andre skurke i kampagnen (der er blandt andet et scenarie der foregår i Castle Dracula). Det er en kampagne som får et overraskende omfattende episk klimaks.

Der er selvfølgelig også et stort kapitel med monstre og modstandere.

Har du ikke nok i bogen, er der udkommet en stribe scenarier. Jeg har vist de fleste som PDF, og de har generelt en fornuftig standard.

Inspiration til og fra Rippers

Det hele minder jo ret meget om League of Extraordinary Gentlemen, og nyere version af “Gothic Horror Action Adventure” som det fx kan ses i film som Van Helsing eller måske den nye Sherlock Holmes film (den med Robert Downey Jr). Jeg har dog som spilleder gjort mine Rippers spil mere nede på jorden – så det i højere grad minder om fx Ripper Street. Det kunne vel også være Penny Dreadful (men den serie fandt jeg så kedelige, at jeg aldrig fik set sæson 1 færdig).

I forhold til rollespil kan det godt minde om Cthulhu Gaslight, bare meget mere pulp (hvilket i min optik er godt) – og det trækker også spor til en anden Savage Worlds setting, Fantasy Steampunk rollespillet RunePunk.

Egne erfaringer med Rippers

Sidste år spillede vi Rippers op ungdomsskolen, og det var en fest. Vi spillede sjovt nok slet ikke et af de mange Rippers scenarier jeg har, men et AD&D Eberoon scenarie, jeg havde fundet i et gammelt Dungeon Magazine. Samme scenarie havde jeg hacket lidt til en Fantasy Craft/Curse of the Crimson Throne kampagne, jeg dengang spillede med den gamle tirsdagsgruppe.

Det var en stor og god oplevelse at spille Rippers med de unge mennesker fra ungdomsskolen. De fik lavet nogle rigtig fine spilpersoner, og tog rigtig godt imod at spille skumle detektiv-typer på jagt efter monstre i Londons tågefyldte gader og stræder.

Rippers er helt sikkert et af de rollespil, som jeg stort set altid har lyst til at spille.

4 Responses to Savage Christmas | Rippers

 1. Er dette ment som at være et review af den gamle Ripper setting eller den nye som der kom ud få år tilbage?

 2. Thomas says:

  Hej Rasmus, godt spottet. Det er i udgangspunktet den gamle bog jeg skriver om (den eneste jeg har i trykt format, og jeg er dårlig til at læse pdf).
  Men jeg har skimmet pdf bøgerne (der er en til spillere, og en til spilledere). Min umiddelbare holdning er, at det jeg har skrevet sådan set gælder begge bøger – det er dog værd at bemærke, at der er tale om to ret forskellige Plot Points kampagner, men det ændrer ikke drastisk ved min beskrivelse af kampagnen.

 3. Johs says:

  Super sej setting.

 4. Thomas says:

  Januar 2017 begyndte vi (igen) at spille Rippers på ungdomsskolen:
  læs endelig med!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *