WFRP | Første indtryk

Jeg skal igennem efteråret fortsætte med rollespil for børn på Hedehusene Bibliotek. Belært af tidligere erfaringer skifter vi Pathfinder ud med Warhammer Fantasy Roleplay (det vil jeg så kalde Heidenhammer, hvilket må siges at være en plattysk konstruktion af Hede(hus)-(war)Hammer).

Og i stedet for at støve gamle bøger af, har jeg købt den nye udgave. Desværre er den ikke kommet i trykken endnu (men det gør den åbenbart snar), men jeg fik en fin pdf.

Jeg må sige, at jeg har samme overvejende positive forhåndsindtryk som Thomas, og er slet ikke så negativ som Thais. Men sjovt nok, er jeg i det store hele enig med dem begge.

Største forskel er, at de ikke er så meget til det Thomas kalder en “gammeldags spilforståelse”. Jeg syntes den slags er alle tiders ;)

Et par nedslagspunkter

Formidlingen kunne være bedre, men jeg vil give stor ros for at have planket den gode ide fra Call of Cthulhu med at lave et opslag, hvor karakter-sheet’et bliver forklaret. Det var dog bedre i CoC hvor det samtidig gennemgik hvordan man lavede sin spilperson.

Eftersom både Thomas og Thais taler om Career systemet, så vil jeg også: jeg syntes rigtig godt om det nye system, hvor man kan bevæge sig videre både “opad af karrierestien” inden for sit fag eller skifte “horisontalt” til et andet fag.

Fate er meget bedre, nu hvor det også er Fortune. Kombineret med Resolve/Rescilience, tror jeg det bliver mægtig fint.

Der er tale om et meget langsomt “level-ræs” hvilket jeg er meget glad for. Jeg syntes det er sjovt at blive bedre, men når det sker med levels som i D&D / Pathfinder går det alligevel ret hurtigt, og bliver også alt for hurtigt ret uoverskueligt. Så en model som den her, der minder ret meget om Basic Roleplay er godt.

Reglerne er flere steder lige lovlig detaljerede og knudrede. Men det er jo småting sammenlignet med Pathfinder, og ikke alle spil behøver være lige så lækkert designet som Savage Worlds :)

4 Responses to WFRP | Første indtryk

 1. Tak for indtrykket.

  Jeg er ked af hvis “gammeldags” bliver for negativt ladet. For sådan har jeg det jo ikke udelukkende – det er trods alt Warhammer jeg spiller nu, og før det Pathfinder (der blev det dog for meget). Det er den stil vi begge to er rundet af. Og når reglerne bliver for meget, er det heldigvis tilladt ikke at behandle behandle bogen som Den Hellige Skrift. Ift. karakterudvikling, så har jeg indtryk af at det fra Tier 2 kan komme til at gå meget langsomt, så man skal måske overveje at lade xp vokse i takt med alvoren af de modstandere står overfor – afhængigt af hvor meget af karrieresystemet man ønsker at udforske.

 2. Thomas says:

  Helt enig; regler er vejledende. Ikke hugget i sten og ubøjelige.
  Da vi i går lavede spilpersoner på biblioteket var det også med forsimplede regler – og nogle steder blev de snydt lidt, andre steder lidt ekstra.
  Formålet er altid at have det sjovt, og det skal reglerne ikke stå i vejen for.
  PS: Pathfinder er for meget. Det bliver vi nemt enige om.

 3. Michael says:

  “Heidenhammer” ville jeg som tysker læse som “Hedninge-hammer” hvilket heller ikke er tosset.

  Ville du anbefale, a skifte fra 2nd til 4th midt i en kampagne? Er det det værd?

 4. Thomas says:

  Hej Michael
  Jeg husker ikke 2nd ed så godt i detaljerne, så det hele er med et gran salt…jeg tror dog ikke forskellen mellem 2nd og 4th ed er så stor, at det vil opleves som en stor ændring, at skifte midt i kampagnen.
  Det store spørgsmål er vel egentlig, om det er ulejligheden værd. Jeg ville selv kun skifte, hvis jeg sad med oplevelsen af, at nogle ting blev bedre.
  Derfor tror jeg, at jeg nok ikke ville skifte, hvis jeg allerede var nået langt i en 2nd ed kampagne. Var vi på den anden side kun lige begyndt, så ville jeg nok skifte.
  Mit råd vil derfor være, at I sætter jeg ned og læser lidt på de nye regler. Hvis stemningen er “WOW, det ser FEDT ud!”, så skal I skifte. Hvis stemningen er mere “nå, ja, det er vel fint nok”, så skal I nok ikke skifte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *