WFRP | Landsbyen Rabenwart

Til Heidenhammer rollespillet hyggede jeg mig med at lave et lille kort over byen Rabenwart.

(klik for Rabenwart kort PDF)

Rabenwart

135 indbyggere; de fleste bønder som arbejder med at opdrætte dyr (primært får og geder) og dyrke jorden (korn og kål). Under byen i bakkens indre ligger nogle gamle kalkgruber der bliver brugt til at lave ost.

Ligger i Reikland (Vorbergland) på heden i bakkelandet for foden af De Grå Bjerge.

Byen er ejet af Sigmar Kulten og administreres fra Bögenhafen.

Byens historie

For snart 120 år siden kom Hedwig Kriegler til egnen. Dengang var byen ikke meget værd, da markerne ofte var golde, afgrøderne sparsomme og de fleste husdyr led af underernæring.

Men Hedwig forelskede sig i de smukke bakker og enge lands Schwarzlichten floden, og valgte at slå sig ned. Hun var præstinde af Rhya, og ønskede at bringe frugtbarhedsgudindens velsignelse til egnen. Men det var svært, og hendes tro blev testet gang på gang. Til sidst drog hun på en rejse til de gamle helligsteder i Reikwald skoven, og kom tilbage sammen med to andre druider. Sammen lykkedes det de tre, at få markerne til at vokse og dyrerne til at trives.

Siden da har Kriegler familien været byens naturlige ledere og beskyttere.

Byens rigdom gik ikke upåagtet hen, og for omkring 100 år siden ankom Sigmar Kulten til byen for at opføre et tempel. Dermed ændrede byen status fra “boplads” til “landsby” og det blev muligt for Sigmar Kulten at opkræve skatter.

Folk i byen har dog altid været mere tilbøjelige til at tilbede Rhya, og de færreste følte stor sorg, da Sigmar Templet brændte ned for 15 år siden. Præsten omkom i flammerne – og ved et tilfælde blev byen glemt af administrationen i Bögenhafen, således at der ikke siden er kommet en ny præst til byen, endsige været tale om at genopføre Sigmar Templet.

Folk i byen (et udpluk)

Alram Kriegler er BYENS BORGMESTER og samtidig øverste præst for den lokale Rhya kult. Han bor i et byens pæneste og største hus, og er trods sin alder og kønne udseende ugift (sort hår, fipskæg, velklædt, smilende)

Leonard Kriegler er ALRAMS BROR, og på ingen måde lige så vellidt. Han er en stor mand, der ofte tårner sig op ved siden af sin bror. Han arbejder som nattevægter, byvagt og – når det er nødvendigt – ulvejæger (skægstubbe, tyrenakke, bistert blik).

Filibert Semmler er FÆRGEMAND og den første mand de fleste gæster til byen møder. Han er ikke nogen venlig mand, brokker sig over stort og småt, og kræver at alle betaler 1 sølvskilling for at komme med færgen. Han smiler stort set kun når han taler om “Flodulven”, et uhyrer som bor i floden, og af og til kommer forbi og æder børn eller husdyr som kommer for tæt på vandet (gammel, gråhåret, krumrygget).

Siegmund Herzsprung har byens SMEDJE & HANDELSHUS. Han arbejder ofte i smedjen med at lave landsbrugsudstyr, mens hans kone Frederikka og datteren Ebba passer butikken. Der er flere store borde i butikken, hvor folk ofte mødes og spiser (der er altid ålesuppe i gryden og øl på kanden). Butikken er det tætteste byen kommer på en kro/værtshus.

Alisna Witting er byens VÆVERSKE og trods sine gamle knoglede hænder og evige klager over gigt ofte at finde foran den store væv. Alderen trykker hende, og hendes hukommelse er ikke hvad den har været – hun taler ofte om dengang Hedwig kom til byen som om hun selv har oplevet det (alle er ret sikret på at hun genfortæller historier hun husker far sin barndom og blander det samme med andre minder). Flere andre kvinder arbejder for hende og hjælper med at karte uld samt spinde og farve garn (ældgammel, langt hår, krumrygget).

Linde Knoeer er byens POTTEMAGERSKE og laver lertøj til de fleste på egnen. Hendes mand døde for nogle år siden, og hendes fem børn er også døde eller bortrejst. Folk i byen visker om at hun må være forbandet og ramt af uheld, og det helt sikkert har noget at gøre med at hun og hendes var så glad for at komme i Sigmar Templet og i en periode slet ikke deltog i Rhya Kultens ritualer uden for højtiderne.

Aschwin Schuer er byens SPÆKHØKER OG BARTSKÆRER. Hans slagterbutik har altid pølser til salg, og kommer man til skade eller har en øm tand, så giver han også gerne en hånd med til at løse det problem.

Erik-Bernt Kirtch er MØLLER og bor uden for byen. Han kender alle folk, og har også en lille slyngelstue på møllen, hvor de folk som bor uden for bymuren, gerne mødes til en lille dram (når det bliver mørkt lukker byporten, og så kan man ikke komme ind eller ud).

Byens skikke og traditioner

Rhya kulten er populær i byen, og alle deltager i kultens fester og højtider. Specielt ved Solhverv samles folk – men også ved fuldmåne og høsttid. De fleste fester handler om at nyde godt af Rhyas gaver (så der bliver spist og drukket i en løssluppen stemning), og afsluttes med en samling ved “de gamle sten”, hvor Alram leder et ritual, hvor der ofres til gudinden (typisk et gedekid eller afbrænding af korn/mad).

Flere steder rundt omkring byen bor der snotlings i huler og høje. Det er ikke unormalt at folk fanger dem og har dem som “kæledyr” – der nogle gange også bliver sat til at slås mod hinanden som en variant af hanekamp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *