Baggrund: Arkansas

Generelt har staten altid haft ry for at være et lovløst vildnis, hvor Sydens civilisation og charme ikke helt har fået fodfæste. Kvægtyve, landevejsrøvere og falskspillere har altid fundet sig hjemme i Arkansas – og de fleste småbyer har for længst lært, at en lynch-mob er langt mere effektiv, end at vente på at en dommer får lejlighed til at komme forbi.  

Arkansas var virkelig ikke noget overbeboet område ved Borgerkrigens begyndelse – og befolkningstallet er siden da faldet. I dag er der er liv langs Mississippi og den gamle indianer ”vej” tværs over staten – ellers er det mest de store skove i et bakkefyldt og til tider bjergrigt landskab der fylder lærredet – og enkelte områder med ufremkommelige sumpe, våde enge og flad prærie.

De fleste indbyggere er 1. eller 2. generations nybyggere, der er kommet østfra. De færreste har rødder tilbage til de første franske og spanske bosættere, der kom til området midt i 1600-tallet. I dag rejser de fleste dog igennem staten for at komme til Texas og Californien.

Folk overlever på små mere eller mindre selvforsynende gårde – med lidt landbrug, jagt, opdræt af husdyr. Deciderede virksomheder er der ikke mange af – dem der er, tjener penge på tømmer, minedrift (jern, kobber) og handel. Mod syd er der en del gamle slave-plantager med bomuld.

Lov og (u)orden

Der er militær undtagelsestilstand i hele staten og militærguvernøren sætter hårdhændet militsen ind, når det er muligt – men har alligevel store problemer med at kontrollerer den uro som tilstedeværelsen af Ku Klux Klan, nordstats-guerillaer og jernbaneselskabernes lejesvende skaber. Der er også enkelte Texas Rangers, der jager forbrydere – men de virker underbemandet og travlt optaget med at jage spioner og undertrykke pressen.

Transport 

Floderne har igennem århundrede været de vigtigste transportveje – og dampskibe tøffer nu i stort antal op langs Mississippi og de tilstødende floder. Flere af floderne er tit ufremkommelige efter væltede træer og skader efter stormfloder. Vejene er generelt dårligt vedligeholdt – og forvandles hurtigt til opkørt mudder i det våde terræn. Det sidste nye er anlæggelsen af en jernbane fra St. Louise (oppe i Missouri) til New Orleans, der betyder en del gennemkørende trafik i staten. Kun langs jernbanen, kan man få regelmæssig post.

Klimaet 

Sommeren er normalt varm og fugtigt, mens vinteren er mild med perioder med meget koldt vejr – og enkelte is-storme. Forår og efterår er de mest behagelige årstider.
Det er ofte – og som regel uventet og hurtigt – stormvejr og torden, og selv om sommeren kan et kraftigt regnskyl overraske. Der er risiko for stormfloder hele året.

Befolkningen i Arkansas

Ved Borgerkrigens udbrud var Arkansas på toppen af en vækstperiode, hvor indbyggertallet sinde 1830’erne var eksploderet til 435.000 mennesker. Borgerkrigen har bremset væksten, og flere steder medført økonomisk tilbagegang og drastiske fald i indbyggertallet – samlet set er indbyggerantallet faldet med en tredjedel over de sidste 16 år.

Flertallet af befolkningen er samlet i det sydlige Arkansas, hvor landbruget er omfattende. Omkring 25% af befolkningen er tidligere slaver.

Samfundet

Krigen har ramt staten hårdt. I begyndelsen af Borgerkrigen blev den nordlige del af Arkansas besat af Nordstaterne, men de blev fordrevet efter et par – men de efterlod sig et udplyndret landområde, der fortsat ikke er kommet sig helt.

De fleste folk på landet, bor på små gårde, hvor de opdyrker et stykke land og har et par køer, griser og lidt fjerkræ og ellers går på jagt. Langs det sydlige Mississippi og de største bifloder er der flere store bomuldsplantager, hvor statens rigeste spinder guld på Europas umættelige efterspørgsel og den billige arbejdskraft (det kan godt være negerne er sat fri fra slaveriet, men de bliver fortsat aflønnet dårligt de fleste steder).

Folk i byerne klarer sig med mindre erhverv og håndværk – og Little Rock, statens største by med 12.000 indbyggere, er som den eneste by ved at vende nedgang til vækst, efter at byen er blevet krydsfelt for jerbanerne – herfra er det muligt at tage toget til Memphis, New Orleas, Kansas City og Tombstone.

I det nordlige Arkansas er der mindre jern- og kobberminer i det generelt ufremkommelige Ozark bjergområde. Her bor også pelsjægere og andre folk, der foretrækker den isolerede tilværelse. Engang var der mange indianere i området, men de fleste er vist draget vestpå til indianerterritoriet Coyote Confederation.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *