Kampagnenoter

Scenen er sat til de mørke år i den Tredje Alders efterår – knap 2.000 år efter Isildur erobrede Ringen fra Sauron og omkring 1.000 år før Bilbo franarrer Gollum Ringen.

Isildurs storkongerige i nord, Arnor, er for længst brudt sammen og delt i tre mindre kongeriger, Rhudaur, Cardolan og Arthedain. Interne stridigheder svækkede de tre riger – og som det første faldt Rhudaur, der blev overrendt af Bakkefolket, orker og trolde.

Heksekongen fra Angmar har ført krig mod Isildurs arvinger igennem de sidste 400 år – Rhudaur er underlagt Angmar, mens store dele af Cardolan er hærget af Heksekongens tropper, hungersnød og ulmende borgerkrig. Alene står Arthedain tilbage som det sidste og langsomt blødende bolværk mod Heksekongen.

Den Store Alliances tid er forbi – elverne i Lindon er begyndt deres hjemrejse over havet, dværgene i Khazad-Dum har travlt med at grave dybere i jagten på mithril og Gondor er trængt i en opslidende trefronts krig.

Det er i sandhed dystre tider, og der er behov for helte, der tør tage kampen op mod mørket. Ikke fordi de drømmer om rigdomme, udødelighed eller magt – men fordi de ved, at hvis de ikke tager kampen op, vil mørket lægge hele landet øde. Skæbnen har spundet et nederlag for Arthedain, men der er fortsat talrige mennesker, der prøver at overleve de svære tider, som har brug for helte til at forsvare sig.

Det er en fortælling om håb og håbløshed – hvor ondskaben godt nok personificeres igennem orker og andre modbydelige væsener, men lagt oftere kommer til udtryk i form af forræderi, had og frygt.

Genre og tidsånd

Der er tale om en Low-Fantasy kampagne – hvor det i højere grad handler om menneskers valg og handlinger, end om flyvende byer og horder af drager. Trolddom er udbredt i form af små (nærmest overtroiske) ritualer som alle kender til og benytter (fx at riste en særlig rune over en krybe for at beskytte barnet mod mareridt og sygdom) – men trolddom viser sig meget sjældent i form af lærde troldmænd, der behersker egentlige trylleformularer (og selv blandt de mægtigste troldmænd som Gandalf og Heksekongen, er magien i forhold til RuneQuest og Dungeons & Dragons ret begrænset).

Arnor – og resten af den civiliserede del af Middle Earth – minder i høj grad om et jernaldersamfund. Der i hvert fald ikke spor af de teknologiske vidundere som armbrøste og store pladerustninger, som først kommer frem i højmiddelalderen. Dunedaín kongeriget Gondor mod syd har et teknologisk stadie, der minder om romerriget – mens landbefolkningen i Eriador mere lever som en blanding af vikinger og bønder fra den mørke middelalder.

De største byer i Eriador – Fornost Erain, Tharbad og Sudúri – befinder sig i forskellige stadier af forfald fra deres storhedstid, mens de langsomt mister den storhed (og teknologiske) forspring de har til landets andre byer. Store dele af Eriador har altid været en del af nordens ødemark – uberørt natur bestående at bølgende bakker, vindblæste heder og mørke skove. I Arnors storhedstid var der flere store byer, store dele af skovene blev fældet og hederne blev pløjet og omdannet til landbrugsjord.

I denne mørke tid er vildmarken atter ved at få overtaget – befolkningstallet daler, mange byer er blot minder fra en fjern fortid og hvert år svinder omfanget af landsbyer og marker. Vintrene bliver længere, hidtil ukendte sygdomme spredes og orkerne og de andre mørkevæsner bliver flere og flere. Overalt truer Heksekongens skygge med at lægge landet øde.

Form

Scenarierne i kampagnen vil selvfølgelig betyde døde orker, trolde og warg-ulve. Men der er også forrædere og spioner, der skal afsløres og stoppes, gamle stridigheder at bilægge og magiske artefakter at finde.

I begyndelsen vil heltene agere mere i det små, i takt med at kampagnen skrider frem, vil vigtigheden af heltenes handlinger får stadig større betydning – og hen mod slutningen vil de være i position til at være kongers rådgivere, ansvarlige for at skaffe allierede til det sidste opgør mod Heksekongen, samt lede mænd i krig som hærførere.

”Løse” og ”Faste” spillere

Jeg har prøvet, at skrue kampagnen sammen således, at det ikke bliver noget uoverkommeligt problem, at der både er plads til spillere, som er med hver gang – og dem som er med lidt sjældnere.

Det vigtigste i den sammenhæng er, at ”løse” spilpersoner kan knyttes til den mere faste gruppe gennem mindst en personlig relation (slægtskab, venskab, ?) og at spilpersonen med rimelighed kan agere i rollen som en omflakkende rejsende.

En smule baggrundshistorie

Der er ingen grund til at forfatte en roman, men det vil være fantastisk, hvis der var lidt baggrund til spilpersonerne. Gjort kort kunne det være lidt om hvorfor spilpersonen er draget ud i verden og væk fra familie og hjemstavn. Det kan også være lidt om hans erfaringer med at slå orker og banditter ihjel – eller er det vildeste han har oplevet at fange fisk? Hvad drømmer han om at gøre med sit liv – og har han et mål eller en opgave, som han gerne vil løse?

Det som jeg helst vil høre om, er lidt om hvorfor spilpersonerne er begyndte deres færd på vej mod at blive de største helte i deres tid?

Personlige fortællinger

Når jeg laver en spilperson, får jeg hurtigt ideer om hvilken retning, jeg godt kunne tænke mig at spilpersonen udvikler sig. Ikke kun i forhold til at bruge XP på at blive bedre til at slås, men også i forhold til en mere personlig udvikling. Jeg begynder også hurtigt at dagdrømme om de heltegerninger, som det ville være fedt at blive en del af – og hvordan spilpersonen kan udvikle sig.

Derfor håber jeg, at I kan melde lidt tilbage omkring hvilken fortælling, I ser jeres spilperson som hovedpersonen i? Måske et par stikord om hvilken udvikling rollen kan gennemgå?

Dynasty?

Tanken er, at kampagnen kommer til at strække sig over en længere årrække i Middle-Earth, for dermed at sætte spilpersonernes handlinger ind i en større sammenhæng. Men hvor meget ”Dynasty” skal vi lave? Er det fedt, at have en side-fortælling hvor spilpersonernes slægt spiller med? Er det cool, at skulle bekymre sig om arvinger, slægtsgården og den besværlige fætter?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *